Технології знезараження питної води, стічних вод, підготовка води басейнів, постачання гіпохлориту натрію, підбір та постачання реагентів для водопідготовки
Зворотній дзвінок

Басейн – місце приємного відпочинку

Домашній басейн – це, перш за все, контакт із природою, втілення комфорту, здоров'я та, звичайно, престиж. Більшість з тих, хто хоче мати басейн, представляють його як велику ємність з чистою, прозорою водою, забуваючи, а може й не здогадуючись про те, що басейн це складна гідротехнічна споруда і тільки правильне, грамотне використання забезпечить максимальний комфорт і задоволення. Будівництво басейну – це лише половина успіху, т.к. без належного догляду за басейном вода дуже швидко стає непридатною для плавання та купання. Забруднення від користувачів надходять у воду у вигляді поту, слизу, сечі, грибків, бактерій.

І якщо не проводити дезінфекцію води, то на Вас чекатиме наступний далеко не повний «букет» неприємностей у басейні:

  • віруси папіломи (бородавки);
  • віруси гепатиту А (жовтяниця);
  • грануломи на шкірі;
  • деновіруси (захворювання верхніх дихальних шляхів)
  • бактерії псевдомони (захворювання вуха, фолікуліти) та ін.

Деякі власники присадибних ділянок, намагаючись максимально заощадити гроші, вирішують будувати басейни без фільтрації, циркуляції та дезінфекції та експлуатувати басейни методом частого наповнення та зливу води. Після такої експлуатації дно та стіни басейну покриваються слизом, стрімко розмножуються водорості, вода каламутніє та зеленіє. Басейн швидко перетворюється на болото з характерним запахом.

Щоб цього не сталося, під час будівництва басейну необхідно передбачати інженерне обладнання для циркуляції, фільтрації та хімічної обробки води. Під механічною фільтрацією та циркуляцією мається на увазі видалення колоїдних та завислих забруднень. Треба твердо розуміти, що заощадити за рахунок інженерного обладнання не вийде, у будь-якому разі рано чи пізно його доведеться встановлювати.

Однією з найважливіших складових водопідготовки у басейнах є її хімічна обробка, зокрема дезінфекція. Її завдання полягає у знищенні вірусів, бактерій, грибків, водоростей. На цьому ми зупинимося докладніше.

В даний час застосовується велика гама дезінфектантів – речовин, що містять та виділяють у процесі розчинення у воді активний хлор. Але всі вони програють і ефективності і тривалості впливу і вартості гіпохлориту натрію (ГПХН).

Знезараження циркуляційної води басейну ГПХН характеризується великим спектром антимікробної дії, ефективністю по відношенню до водоростей та бактерій, економічністю, простотою технічного оформлення, наявністю способу оперативного контролю за процесом знезараження. ГПХН дозволяє отримати чисту, прозору воду, позбавлену водоростей та бактерій.

Як і при дезінфекції питної води, при використанні реагентів, що містять хлор, при дезінфекції води плавальних басейнів велике значення надається контролю за підтриманням залишкового хлору на рівні 0,3 - 0,5 мг/л і рН=7,2-7,4. Надійне знезараження протягом 30 хв. забезпечують розчини, що містять лише 0,1 - 0,2 % ГПХН. Високий вміст активного хлору в концентрованому розчині ГПХН (не менше 190 г/л) дозволяє проводити як ударне (раз на 10 днів) хлорування, так і обприскування стінок і днища басейну після миття, ремонту, тобто. перед першим чи новим перенаповненням.

При водопідготовці лише незначна частина знезаражуючого засобу, що вводиться у воду, використовується для руйнування бактеріальних клітин. Основна його кількість витрачається на взаємодію з органічними та неорганічними речовинами, присутніми у воді. Тому чим ефективніше працюють фільтри, тим потужніше працює ГПХН, тим менше його потрібно для обробки води в басейні.

Гіпохлрит натрію є рідиною зеленувато-жовтого кольору. Концентрація активного хлору щонайменше 190 г/л. Перед вживанням розлучається у 50-100 разів. Має свідоцтво про державну реєстрацію дезінфекційного засобу для знезараження питної води для міськводоканалів та водопідготовки в басейнах, аквапарках, видане Міністерством охорони здоров'я України.

На сьогоднішній день хлорування води в басейнах є найбільш ефективним та поширеним способом знезараження. Цей спосіб має багаторічний досвід застосування. У пресі часто (як негативні властивості хлору) описуються негативні явища, пов'язані з хлоруванням. Згадується подразнення очей і дихальних шляхів, що висушує вплив на шкіру, хлорний запах і т. д. Насправді це свідчить про погану, точніше - безграмотну роботу служб експлуатації. Тому, щоб уникнути будь-якої небезпеки здоров'ю людини чи почуття дискомфорту, до питання водопідготовки треба ставитися з усією відповідальністю. Останнім часом у продажу з'явився гіпохлорит кальцію. Він відрізняється від гіпохлориту натрію твердою формою. Це порошок, гранули чи пігулки білого кольору. Випускається він із органічним стабілізатором – ізоціануровою кислотою. Вона дозволяє утримувати хлор від розкладання у відкритих басейнах при яскравому сонячному світлі та високих температурах.

Зворотній дзвінок
Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці!
×
Залишити заявку
Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці!
×